Orzechy Macadamia - najsmaczniejsze z orzechów | OrzeszkoweLove
Wysyłka w ciągu 2 dni roboczych Bezpieczne płatności Darmowa dostawa powyżej 139 zł

Orzechy Makadamia i ich właściwości zdrowotne

orzechy makadamia

Macadamia to rodzaj drzew z rodziny srebrnikowatych. Orzechy makadamia ich drzewa pochodzą z terenów Australii, Nowej Kaledonii i Sulawesi. Są uprawiane na Hawajach oraz w Afryce Południowej charakteryzują je chude skórzaste liście i drobniutkie kwiaty. Jego owoce –pestkowce – noszą nazwą orzechów makadamii. Należą do gatunku drzew wiecznie zielonych. Egzotyczne orzechy makadamia pomimo dużego rozmiaru i twardej łupiny kryją w sobie mały orzech,  który jest pełen nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wśród orzechów jest “królem” pod względem ilości zawartości tłuszczu. Jest niezwykle treściwy w kalorie 100g orzechów makadamii to aż 700 kalorii. Jego skład opiera się głównie na kwasach tłuszczy nienasyconych. Orzechy makadamia to kopalnia witamin A i E z grupy B. Witaminy z grupy B są niezbędne do wykorzystania energii z pożywienia, prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, wytwarzania czerwonych krwinek, a także utrzymania w dobrej kondycji skóry.

orzechy makadami

Odżywcze i lecznicze właściwości orzechów makadamia

Orzechy makadamia (macadamia) – właściwości, wartości odżywcze. Pod względem właściwości leczniczych głównie dzięki posiadaniu w sobie nienasyconych kwasów tłuszczowych orzechy makadamia posiadają wartościowe dla ludzi składniki odżywcze i lecznicze. Mają bowiem spory wpływ na nasze zdrowie . Bogata ilość potrzebnych dla organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych wywiera dobry wpływ na prawidłowy poziom dobrego cholesterolu HDI zmniejszając poziom złego cholesterolu LDL. Tak więc orzechy macadamia więc jeść je osoby które mają problem wysokiego poziomu cholesterolu oraz mających problem z nadwaga. Orzechy makadamia są stosowane w profilaktyce chorób układu krążenia i chorób serca . Opóźniają proces starzenia się organizmu chronią nasze komórki przed stresem, redukują produkcje wolnych rodników, które uszkadzają nasze tkanki. Orzechy Macadamia bogate w fosfor, żelazo, cynk, wapń. Bogate zasoby magnezu, żelaza – mają pozytywny wpływ na układ szkieletowo-mięśniowy. Orzechy makadamii mające w sobie sporą ilość witamin wesprą też jakość naszych paznokci, włosów. Wpłyną też na poprawę jakości naszej skóry. W stanach osłabienia organizmu, złego samopoczucia. Orzechy makadamia są też polecane dla osób które są po hospitalizacji i rozmaitych schorzeniach. Wpływają na pracę naszego mózgu, jelit oraz na ogólną poprawę naszego zdrowia. Orzechy makadamii mają mnóstwo właściwości odżywczych i uzdrawiających. Kalorie pochodzą w 4% z białka, 7% z węglowodanów i 89% z tłuszczy. Są one niezwykle ważne dla naszego organizmu ponieważ witaminy z grupy B. Wyróżnia się kremowym, maślanym smakiem. Aby przedłużyć ich trwałość orzechy macadamii – suszy się je, a następnie praży, można je solić.

Korzyści płynące ze spożywania Orzechów Macadamia

Udowodniono naukowo szereg korzyści które przyniesie nam spożywane orzechów makadamia a to kilka z nich:

– wspierają czynność mózgu – kwasy zawarte w nich są podstawowym składnikiem mieliny (powłoki chroniącej nasze neurony)

– regulują cukier we krwi-szczególnie u osób chorych na cukrzyce typu 2 – naukowcy twierdzą że jeden z tłuszczów zawarty w orzechach makadamii (kwas palmitooleinowy) zwiększa podatność organizmu na insulinę.

– wpływają na utratę wagi – zawierają niezwykle sycące wartości odżywcze dzięki, którym w ciągu dnia nasz organizm ma mniejsze zapotrzebowanie kaloryczne.

orzechy zmniejszają ryzyko nowotworów – spożywanie orzechów (w tym orzechy macadamia) korzystnie wpływa na zminimalizowanie ryzyka chorób rakotwórczych. Dzięki spożywaniu orzechów a jednocześnie zawartego w orzechach błonnika który pomniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory między innymi: gardła, jamy ustnej, piersi, prostaty.

– pomagają w utrzymaniu zdrowych jelit – przede wszystkim dzięki błonnikowi (rozpuszczalny i nierozpuszczalny) który wchodzi w skład orzechów makadamia i pomaga żywić “korzystne bakterie”. Co zapobiega problemom trawienia i usuwa toksyny.

Orzechy Makadamia i ich zastosowanie

Spośród wszystkich orzechów orzechy makadamia zawierają najwięcej tłuszczu, z czego większość to tłuszcze nienasycone. Regularne spożywanie korzystnie wpływa na zdrowie. Podsumowując, te właściwości sprawiają, że orzechy makadamia są jedną z najlepszych przekąsek w diecie keto. Mogą tez pomóc osobom zmagającym się z LCHF. Są pysznym, pożywnym i zdrowym tłuszczem z wieloma zaletami i bez wad (chyba że ktoś jest na nie uczulony).

orzechy makadamia w ciastach


Mikro i makroskładniki w 100g orzechów makadamia


Tłuszcz – 75,77 % zawarte w tym kwasy tłuszczowe: nasycone – 12.061 g , jednonienasycone – 58.877 g ,wielonienasycone – 1.502 g. Białko- 7.91 g , Błonnik – 8.6 g, Węglowodany – 13.82 g (w tym cukry proste 4.57).Minerały-żelazo 3.69mg, wapń-85mg, potas-368mg, sód-5mg, potas-368mg, cynk -1,30mg, wapń-85mg, fosfor-188mg.

Orzechy makadamia bogate w witaminy: B6 – 0.275 mg, witamina E – 0.54 mg, witamina C – 1.2 mg, niacyna – 2.473 mg oraz ryboflawina – 0.162 mg. Ze względu że orzech ten zawiera mniej białka niż pozostałe z orzechów mogą stanowić świetne przekąski dla zwolenników keto diety. Powinny na stałe być w kuchni osób które maja problem z podwyższonym poziomem cholesterolu i otyłością. Miłośnicy orzechów mogą jeść je same. Osoby które nie przepadają  za orzechami mogą dodawać je do ciast, deserów, lodów.

Orzechy makadamia – zastosowanie w kosmetyce

Orzechy makadamia – oleje z orzechów makadamia mają swoje zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Przede wszystkim olej zawarty w nich jest niezwykle ceniony. Tłuszcze które są głównym elementem składu orzechów makadamia jest pomocny w nawilżeniu i odbudowaniu skóry.

Orzechy makadamia są jednym z produktów o sporej ilości  bogactw naturalnych (nienasycone kwasy tłuszczowe) zawiera kwas – oleopalmitynowy (omega-7) zapobiega on tworzeniu się wolnych rodników. Tworzy na skórze nieprzepuszczalną powłokę która powoduje że nasza skóra będzie miła w dotyku i nawilżona. Ten kwas występuje naturalnie w ludzkiej skórze a wraz z upływem czasu jest go coraz mniej. A olej z orzechów makadamii jest jego naturalnym najlepszym odpowiednikiem. Chroni naszą skórę przed wpływami bodźców zewnętrznych takich jak mróz, słońce, wiatr. Naturalne filtrowane oleje są podstawowymi składnikami wysokogatunkowych kosmetyków do pielęgnacji włosów i skóry. Używa się je do sporządzania maseczek kosmetycznych, kremów, balsamów, płynów do kąpieli. Są komponentem szamponów, odżywek i innych produktów do pielęgnacji włosów, nadaje im odpowiednie nawilżenie oraz jedwabistą strukturę, regeneruję słabe i rozdwojone końcówki. Są w składach ochronnych pomadek, zmywaczach do paznokci i lakierów do paznokci. Oleje te mają przyjemny orzechowy intensywny zapach. Są stosowane do różnego rodzaju masaży. Kwas oleinowy – ma działanie zapobiegające tworzeniu się zmarszczek. Pomaga w gojeniu się blizn, ujednolica nierówności i łagodzi podrażnienia. Sprawdź również nasz poprzedni artykuł Dlaczego warto jeść orzechy?

Zostaw komentarz

Kategorie