Wszystko co warto wiedzieć o orzechach Pekan | orzeszkoweLove.pl
Wysyłka w ciągu 2 dni roboczych Bezpieczne płatności Darmowa dostawa powyżej 139 zł

Orzechy pekan – wszystko, co warto wiedzieć.

orzechy pekan

Orzechy pekan są owocami drzewa o nazwie orzesznik pekanowy z rodziny drzew orzechowatych. Drzewa te naturalnie pochodzą z Ameryki Północnej, spotkać je można w Stanach Zjednoczonych a dokładniej w jej południowych i centralnych rejonach. Długowieczne drzewa to liściaste drzewa sięgające około 20-40 metrów. Te owoce orzesznika jadalnego, który naturalnie rośnie, w Stanach Zjednoczonych od dawna są tam cenione jako sycąca przekąska. Za ich stolicę uważa się Teksas. Pekany wyróżniają się maślanym delikatnym, smakiem. Bardzo ważną ciekawostką jest to, że orzechy pekan mogą złagodzić objawy PMS (zespołu napięcia przedmiesiączkowego).

Orzechy pekan – kalorie

Orzechy pekan są bardzo odżywcze w 100 gramach orzechów pekan jest aż 690 kcal. Zawartość tłuszczowa w orzechu to aż 72% masy orzecha to jednak zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe, które mają bardzo korzystny wpływ na organizm. Właśnie te nienasycone kwasy tłuszczowe odpowiadają, za obniżanie złego cholesterolu orzechy pekan mają także właściwości zapobiegające tworzeniu się zakrzepów. Są idealną przekąską w czasie diety.

Orzechy pekan a odchudzanie

Orzechy pekan są dla osób odchudzających się bardzo dobrą przekąską, wspierają znacznie przyspieszenie i stymulowanie procesu przemiany materii. Ponadto orzech pekan w swoim składzie nie posiada ani grama soli. Dzięki sporą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych i błonnika orzech pekan to sycąca i pełna wartości odżywczych przekąska.

Orzechy pekan i ich wartości odżywcze

Orzechy pekan w 100 g posiadają wartości odżywcze w następujących proporcjach.

  • białko – 9 g,
  • tłuszcz – 72 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 6 g
  • węglowodany – 14 g,
  • w tym cukry 4g
  • błonnik – 10 g
  • sól – 0 g

Orzechy pekan są bogatym źródłem wielu pierwiastków takich jak: żelazo, cynk, selen, fosfor, mangan i miedź. Orzechy pekan mają w sobie również wiele wartościowych witamin: witaminę B5 – która ma właściwości przyspieszające gojenie się ran, zapobiegające powstawaniu zmarszczek oraz zapobiegające przedwczesnemu starzeniu się skóry. Witaminę E -która chroni nerki, usprawnia działanie układu odpornościowego, osoby dorosłej, korzystne działanie w chorobach metabolicznych, takich jak cukrzyca i otyłość. Witaminę B1- która ma wpływ na pracę układ nerwowego i sercowo-naczyniowego, wspomaga układ immunologiczny oraz wykazuje właściwości antyoksydacyjne.

Orzechy pekan posiadają bardzo ważne właściwości

Orzechy pekan są bogate w przeciwutleniacze takie jak: proantocyjanidy, fenole, hydrolizowalne garbniki, kwasy fenolowe są one odpowiedzialne za redukcję stresu oksydacyjnego w organizmie oraz za uszkodzenia komórek i tkanek związanych z tym właśnie stresem. Orzechy pekan i przeciwutleniacze, których są, bogatym źródłem polifenoli są to organiczne związki chemiczne wykazujące intensywne działanie antyoksydacyjne. Mankamenty wywołane przez stres oksydacyjny zwiększają wystąpienie chorób serca i nowotworów.
Orzechy pekan są w stanie obniżać poziom cholesterolu w organizmie Pomagają obniżyć ciśnienie krwi oraz poprawią profil lipidowy przez zmniejszenie cholesterolu a właściwie jego stężenia we krwi. Orzechy pekan są źródłemwitaminy B1, która wspomaga pracę serca.
Orzechy pekan, tak jak orzeszki ziemne, są bogatym źródłem składników mineralnych i witamin, które są bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania mózgu.

Zastosowanie orzechów pekan

Orzechy pekan to nie tylko zdrowa i pyszna przekąska. Są idealne do sałatek, musli, jogurtów. Świetnie sprawdzą się również jako dodatek do ciast, ciasteczek i deserów. Pesto z dodatkiem orzechów pecan to idealne połączenie. Jesteś ciekaw skąd pochodzą orzechy laskowe?
Sprawdź nasz poprzedni artykuł!!

Zostaw komentarz

Kategorie