Usa i iran liderami na rynku pistacji | OrzeszkoweLove.pl
Wysyłka w ciągu 2 dni roboczych Bezpieczne płatności Darmowa dostawa powyżej 139 zł

Usa i iran liderami na rynku pistacji

orzechy pistacjowe

USA i Iran to najwięksi producenci orzechów pistacjowych na całym świecie. W ciągu roku te dwa kraje odpowiadają za około 75% produkcji światowych zapasów orzechów pistacjowych. Największym kupującym orzechów z tych właśnie krajów są Chiny, a nabywcy Turcja. Te właśnie kraje są, liderami w światowej produkcji pistacji w nich są największe uprawy orzeszków pistacji.

Iran i USA największe zbiory pistacji na świecie

Orzechy pistacji, aby wydać owoce potrzebują sporo czasu, drzewo pistacjowe musi mieć odpowiednie warunki klimatyczne. Klimat idealny do uprawiania pistacji panuje w Iranie, odpowiednie warunki klimatyczne pozwalają na uprawiane tam pistacji na skalę światową. Również Stany Zjednoczone (Kalifornia) to idealne klimatycznie miejsce na uprawy, które przynoszą bardzo korzystne zbiory. Właśnie dlatego Iran i USA “rządzą” na pistacjowym rynku.

Warto wiedzieć że Iran i USA to lider wśród innych krajów, wytwarzają ok. 75% światowej produkcji orzechów na świecie.

Irańskie orzechy pistacjowe

Różnice między pistacjami z USA, Iranu i Turcji są odczuwalne przede wszystkim przez ludzkie kubki smakowe. Irańskie pistacje wyróżnia niesamowity i niepowtarzalny smak. Dodatkowo poprzez prażenie pistacji wzbogacany, jest ich smak dzięki prażeniu. (w temp od 160 do 180°C).

orzechy pistacji

Proces obróbki jest możliwy poprzez większą zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych zawierają ją wyłącznie orzechy z odmian pochodzących z Iranu. To najważniejsza z cech, która wyróżnia pistacje Irańskie od tych pochodzących z Kalifornii i Turcji. Proces prażenia eliminuje bakterie i udoskonala smak orzecha.

Pistacje Kalifornijskie

Pistacje Amerykańskie nazywane są również pistacjami Kalifornijskim, ponieważ najwięcej pistacji pochodzi z San Joaquin Valley w amerykańskim stanie Kalifornia. Amerykańska odmiana pistacji wyróżnia się smakiem i wielkością. Wśród najpopularniejszych odmian pistacji amerykańskich znaleźć można Lost Hills, Kerman i Golden Hills.

Znaczącą różnicą pomiędzy orzechami z tych dwóch upraw jest to, że te z USA zawierają mniej nienasyconych kwasów tłuszczowych. Skutkuje to tym, że w odróżnieniu od pistacji irańskich, te pochodzące z USA nie mogą być prażone w wysokich temperaturach. Poprzez znacznie niższą temperaturę prażenia (około 120°C), wpływa na smak pistacji kalifornijskich, który bardzo się różni od smaku pistacji irańskich.

Czym się różnią pistację z Turcji?

Tureckie pistacje są mniejsze niż te, które oferuje Iran i USA. Różnica między orzechami to nieco inny kształt, przez co trudniej się je otwiera, ich łupina jest bardziej wydłużona i smukła przez to jest twardsza. W związku z tym po wysuszeniu i uprażeniu nie otwierają się tak łatwo, jak pistacje irańskie czy kalifornijskie. Smak tureckich pistacji jest uważany za najlepszy spośród innych odmian, być może z wyjątkiem pistacji irańskich. Jest to najsłodszy i najsilniejszy smak spośród wszystkich odmian pistacjowych, który jest wzmocniony przez prażenie. Pistacje to bogate źródło składników odżywczych, witamin i minerałów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Sprawdź również nasz poprzedni artykuł Orzechy z plantacji ekologicznych

Zostaw komentarz

Kategorie